Verbal Ability Test - 5 - PDF Flipbook

Verbal Ability Test - 5

222 Views
17 Downloads
PDF 4,309,314 Bytes

Download as PDF

REPORT DMCA


GATE
EEE

VerbalAbility

Test-05Solutions


VERBAL ABILITY
1. Choose the word or group of words which is most similar in

meaning to the word printed in bold.
Incisive
a) Mousy
b) Sharp
c) Inarticulate
d) Incoherent
Answer: (b)
Solution:
Meaning: Incisive describes something that is sharp, decisive,
and direct.
The meaning of incisive is someone or something accurate, clear
thinking or well-focused.
Example: Wild animals have incisive teeth.
Synonyms: Piercing, Penetrating, Keen, Acute
Antonyms: Gentle, Weak, Kind
2. Choose the word or group of words which is most similar in
meaning to the word printed in bold.
Diminish
a) Redundant
b) Prolong
c) Stagnant
d) Decrease
Answer: (d)

1


Solution:
Meaning: Diminish is defined as to make something seem
smaller or less important.
Example: You cannot diminish its size by hammering it.
Synonyms: Decrease, Decline, Lessen, Curtail, Abate
Antonyms: Develop. Enlarge, Expand, Extend, Grow
3. Which of the options given below best completes the following
sentence?
She will feel much better if she _____
a) Will get some rest
b) Gets some rest
c) Will be getting some rest
d) Is getting some rest
Answer: (b)
Solution:
Conditional statement type 1.
In a type 1 conditional tense, the verb in the ‘if clause’ is in the
present tense and the verb in the main clause is in the simple
future. The main clause is normally having
(will/shall/can/may/must + base infinitive). The modal verb is
often will, which expresses the idea of probability. The
subordinate clause should be in simple present tense. Therefore,
the ‘if clause’ should be in option ‘B’.

2


4. Find out whether there is any grammatical error in below
sentence.
Ever since the government / announced its new policy / the
private institutions had / run into heavy weather.
a) Ever since the government
b) announced its new policy
c) the private institutions had
d) run into heavy weather.
Answer: (c)

5. Find out whether there is any grammatical error in below
sentence.
Ramesh did not like / leaving his old parents alone in the house /
but he had no alternative / as he has to go out to work.
a) Ramesh did not like
b) Leaving his old parents alone in the house
c) But he had no alternative
d) As he has to go out to work.
Answer: (d)

6. Choose the most appropriate pair of words from the options
given below to complete the following sentence.
She could not ____ the thought of the ___ election to her bitter
rival.
a) bear, loosing
b) bare, loosing
c) bear, losing

3


d) bare, losing
Answer: (c)
Solution:
The right word is bear which means something difficult to do or
deal with and losing means to miss from one’s possession or
from a customary or supposed place. Thus ‘she could not bear
the thought of losing the election or her bitter rival’.
7. In each of the following questions, there is only one word which
is with is either correctly spelt or misspelt. Identify that word
from the given options.
1) Heroin
2) Herbaceous
3) Harmoniam
4) Headquarters
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Answer: (c)
Solution:
Correct Spelling: Harmonium
Breakdown: Har-mo-ni-um
Meaning: It is a musical instrument.

4


8. In each of the following questions, there is only one word which
is with is either correctly spelt or misspelt. Identify that word
from the given options.
1) Inflammable
2) Incandescent
3) Inaugrate
4) Illustrate
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Answer: (c)
Solution:
Correct Spelling: Inaugurate
Breakdown: In-au-gu-rate
Meaning: To inaugurate is to induct into an office with suitable
ceremonies.

9. "India is a country of rich heritage and cultural diversity".
Which one of the following facts best supports the claim made
in the above sentence?
a) India is a union of 29 states and 7 union territories.
b) India has a population of over 1.1 billion.
c) India is home to 22 official languages and thousands of
dialects.
d) The Indian cricket team draws players from over ten states.

5


Answer: (c)
Solution:
(a) Out of scope
(b) Out of scope
(c) This statement supports the claim made in the above

statement. ‘Rich heritage and cultural diversity has influence
over languages and thousands of dialects’.
(d) Unwarranted (out of scope)
10. Choose the appropriate meaning of the idiom/phrase
Caught between two stools
a) Met with an accident
b) Difficulty in choosing between two alternatives
c) Struck in a calamity
d) None of these
Answer: (b)
Solution:
'Caught between two stools' means finding it difficult to choose
between two alternatives. OR to fail due to difficulty in
choosing between two alternatives.
Example in a sentence:
He tries to be both mother and father of his daughter, but falls
between two stools.

6


11. Unfortunately for the young hire, the amiable, gregarious air of
his boss during the initial interview belied a vastly more
________ style on the job, a fact which he learned to his chagrin
within the first few days of employment.
a) Draconian
b) Friendly
c) Fatuous
d) Disconcerting
Answer: (a)

12. Due to its___________ geography and climate, Srilanka
flaunts an unparalleled variety of flora and fauna.
a) Commonplace
b) Useful
c) Serene
d) Singular
Answer: (d)

13. Because a consistent fiscal program is needed to help even out
the existing imbalances, the recent budget is unlikely to_______
the inflation significantly as a solid reforms policy focused at
boosting productivity is prominent by absence.
a) Impact
b) propel
c) worsen
d) deteriorate
Answer: (a)

7


14. The value of one U.S. dollar is 65 Indian Rupees today,
compared to 60 last years. The Indian Rupee has ___.
a) Depressed
b) Depreciated
c) Appreciated
d) Stabilized
Answer: (b)
Solution:
The sentence is with regard to fall in value of US dollar and
Indian Rupee. To meet the requirement of the comparison to a
fall in value the right word is ‘depreciated’ which means to
lower in estimation.

15. Choose the most logical order of sentences from among the
given choices to construct a coherent paragraph.
1. Even as Indians leftists think Bill Clinton is coming to take
over India, Indian companies are preparing to take over
American ones on a gargantuan scale.
2. Now Infosys and Wipro propose of Rs 54,000 crore each.
3. To put this in perspective, recall that when Chandan sold his
Parle brands to Coca-Cola amidst much swadeshi wringing of
hands, he got a reported Rs 200 crore.
4. Infosys and Wipro, our two most glamorous InfoTech
companies, both want automatic permission from FIPB to
take over foreign companies worth - hold your breath - $ 15
billion each.

8


a) 2341
b) 1432
c) 1342
d) 2413
Answer: (b)
Solution:
Sentence 2 cannot be the initiating statement because it is a
continuation of statement 3 i.e. '32'.
Similarly, '14' forms a logical pair.
16. ‘Advice’ is _____
a) A verb
b) A noun
c) An adjective
d) Both a verb and a noun
Answer: (b)
Solution:
Words usually ending in ‘ice’ denote state, result or result of an
action.
Advice is a noun. It is a suggestion or recommendation. Advice
is a verb. It means to give advice and therefore refers to the act
of giving advice.
Advice → Noun → C (Pronunciation S)
Advice → Verb → S (Pronunciation Z)

9


17. In the question below, complete the sentences with the
appropriate choice.
Ecological awareness makes it obvious that we have to conserve
our physical resources and ________________
a) Stop human resources becoming obsolete
b) Discard centralized technology
c) Develop our Human Resources
d) Integrate ourselves harmoniously
Answer: (c)

18. In the question below, complete the sentences with the
appropriate choice.
Latin America has for long been a forgotten wasteland
_______________ Indian foreign policy.
a) To the politics controllers
b) To the politics controllers by
c) To the political controllers of
d) To the politics controller’s in
Answer: (c)

19. Which of the following options is closest in meaning to the
word underlined in the sentence below?
In a democracy, everybody has the freedom to disagree with the
government.
a) Dissent
b) Descent
c) Decent

10


d) Decadent
Answer: (a)
Solution:
Disagree means to fail to agree, to differ in opinion, to cause
discomfort or distress. Its closest meaning is dissent which
means to with hold
20. To accustom oneself to a foreign climate
a) Adapt
b) Adopt
c) Accustom
d) Acclimatise
Answer: (d)
21. One who knows everything
a) Literate
b) Scholar
c) Omnipotent
d) Omniscient
Answer: (d)
22. After the discussion, Tom said to me, please revert!'. He
expects me to
a) Retract
b) Get back to him
c) Move in reverse
d) Retreat
Answer: (b)

11


Solution:
Revert means to come or go back (as to a former condition,
period or subject). Therefore, the right choice is ‘B’ get back to
him.
23. In the following question, a sentence is given which has an
underlined part. Select the best replacement for the underlined
phrase from the given options.
A few years back, passengers waited in long queues to get a
ticket, but now they can buy them from anywhere using their
mobile phones.
a) A few years back, passengers waited in long queues to get a

ticket, but now they can buy them
b) A few years back, passengers waited in long queues to get a

ticket, but now they can buy one
c) A few years back, passengers will have to wait in long queues

to get a ticket, but now they can buy one
d) Sometime before, passengers were to wait in long queues for

their tickets, but now they can buy
Answer: (b)
Solution: Pronoun 'one' goes with 'a ticket.'
24. In the following question, a sentence is given which has an
underlined part. Select the best replacement for the underlined
phrase from the given options.
With his strength, candour and compassion, Tony is helping to
get Air Asia's passengers reach home every day and he

12


continues to lead a company that has earned the trust of
travelers.
a) Tony is helping to get Air Asia's passengers reach home

every day
b) Tony helps get Air Asia's passengers reach home every day
c) Tony helped Air Asia's passengers in reaching home every

day
d) these help Tony get Air Asia's passengers home every day
Answer: (b)
25. While receiving the award, the scientist said, “I feel
vindicated”. Which of the following is closest in meaning to the
word, vindicated?
a) Punished
b) Substantiated
c) Appreciated
d) Chastened
Answer: (b)
Solution:
Vindicated means to set free, to free from allegation, confirm,
substantiate, to provide justification or defense for, justify. Its
closest meaning is substantiated. Therefore, B is the right
option.

13


26. Choose the word or group of words which is most opposite in
meaning to the word in bold.
Abound
a) Rest
b) Discourage
c) Bless
d) Dwindle
Answer: (d)
Solution:
Meaning: Abound means to have many of something or large
amount of something.
Example: The room abounded with screaming children.
Synonyms: Flourish, Proliferate, Thrive, Crowd
Antonyms: Decline, Fail, Languish, Lack, Deficient

27. Choose the word or group of words which is most opposite in
meaning to the word in bold.
Anachronism
a) Obsession
b) Vogue
c) Radicalism
d) Pre-emption
Answer: (b)
Solution:
Meaning: The meaning of anachronism is a person or thing that
is placed in a time where it does not fit.

14


Example: He avoids anachronism but does not shrink from
suggesting lessons for our own time.
Synonyms: Misplacement, prolepsis, solecism
28. Moving into a world of big data will require us to change our
thinking about the merits of exactitude. To apply the
conventional mindset of measurement to the digital, connected
world of the twenty-first century is to miss a crucial point. As
mentioned earlier, the obsession with exactness is an artifact of
the information-deprived analog era. When data was sparse,
every data point was critical, and thus great care was taken to
avoid letting any point bias the analysis.
From "BIG DATA" Viktor Mayer' Schonberger and Kenneth
Cukier
The main point of the paragraph is:
a) The twenty-first century is a digital world.
b) Big data is obsessed with exactness
c) Exactitude is not critical in dealing with big data
d) Sparse data leads to a bias in the analysis
Answer: (c)
Solution:
(a) It is a general statement of twenty first century but the

paragraph’s main point is the merits of exactitude
(b) Big data changes our thinking. Contradicting the statement.
(c) It is the right answer. This is the main point of the

agreement.

15


(d) This is not the main point of the argument. It is partial
information.

29. Four pairs of words follow the first pair. Select the pair whose
relation most closely matches the first pair.
Talkative: Garrulity
a) Garbled: Distorted
b) Sensitive: Unsusceptible
c) Delinquent: Derelict
d) Gullible: Naiveté
Answer: (d)

30. Alexander turned his attention towards India. since he had
conquered Persia. Which one of the statements below is
logically valid and can be inferred from the above sentence?
a) Alexander would not have turned his attention towards India
had he not conquered Persia.
b) Alexander was not ready to rest on his laurels and wanted to
march to India.
c) Alexander was completely in control of his army and could
command it to move towards India.
d) Since Alexander's kingdom extended to Indian borders after
the conquest of Persia, he was keen to move further.
Answer: (a)
Solution:
The keyword in the statement ‘since’ which in this context
means ‘because’.

16


Data Loading...